Pingisbordet på jobbet leder till oanade möjligheter i Den unge Walters lidande
Den unge Walters lidande av Augustin Erba I Augustin Erbas senaste bok får vi stifta bekantskap med den hypokondriske samtidsmannen Walter. Walter, som till yrket är bankman och chef på en av de större bankerna, lider svårt i den moderna världens utbyggda sjukvård. Som hypokondriker har han det inte lätt. Hans tillstånd driver honom att…
Sovjetkritik mer aktuell än någonsin?
Djurens gård: en fabel av George Orwell (pseudonym för Eric Arthur Blair) I Djurens gård (med namnet Djurfarmen i tidigare översättningar) får vi en fabel av högsta klass. Djuren på Mr Jones gård är missnöjda. Efter ett par år med lågkonjunktur tar Mr Jones till flaskan och djurens situation på gården förändras långsamt till det…
På djupt vatten Ellinor Wessel
På djupt vatten är andra delen i Ellinor Wessels trilogi om Emily Tranchell. Boken är en klassiskt uppbyggd deckare men vi får följa ovanligt många karaktärer. Emily Tranchell har i den tidigare boken (Farliga affärer) lurat en rysk underrättelseofficer på stora summor pengar. Detta har hon gjort tillsammans med den förmögne bilhandlaren Johan Wagner. Dessa…
Dåliga karma av David Safier
Boken Dålig karma är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt. I boken följer vi Kim Lange, en egotrippad mamma vars enda intresse är att vara så snygg och bra som möjligt i sitt arbete som programledare. När hon står på höjden av sin karriär med en dyr märkesklänning, en otrohetsaffär med den…
Gogols Näsan är lika nervkittlande idag
Gogols Näsan från 1836 är fortfarande en tidlös klassiker. Grunden i berättelsen handlar om två män. Den ene – Ivan – är en barberare med alkoholproblem och visst mått av lättjefullt leverne. Den andre är huvudpersonen Major Kovalev som lider av titelhysteri och självgodhet. En morgon när Ivan vaknar hittar han en mjuk och vit…
Don Quijote av La Mancha
Denna spanska klassiker från tidigt 1600-tal, skriven av Miguel Servantes är för gammal för mig att uppskatta. Väderkvarnar till trots orkar jag inte läsa klart de omständliga texterna.

Motionsrevolutionen är inte så revolutionerande trots allt
I Motivationrevolutionen: från temporär tändning till livslång låga framlägger Magnus Lindwall och Olof Röhlander sin tes om hur riktig motivation skapas. Enligt författarna är morot och piska industrialismens sätt att få sina arbetare att prestera vilket nu är förlegat. Istället ska man prestera med hjälp av autonimistöd, dvs. eget ansvar och rätt förutsättningar för att…
Cellen av Linda Sundgren
Cellen är en lite småmysig deckare. Inte allt för bestialisk heller inte helt osannolik. Vi får följa Angelica Moe, reporter på den lokala nyhetstidningen i Vaxholm. En serie villainbrott i Vaxholms finare kvarter upprör ortsborna och de bildar ett medborgargarde. Samtidigt mördas en av grannskapets unga pojkar på ett makabert sätt. Boken, som är den…
Pengars psykologi av Morgan Housel
En bok om hur pengar och vårt medvetande hänger ihop. Boken är stringent skriven i 20 korta kapitel och ställer min världsbild upp och ner. Jag sträckläser den på ett par timmar. Läser den igen. Den ger så mycket tankar att jag fortfarande är alldeles vimmelkantig. För att inte förstöra läsupplevelsen blir det en kort…
Sommarrek: Splendor
Splendor av Stefan Lindberg Stefan Lindberg blev nominerad till Augustpriset med Splendor. På ett sätt kan jag förstå det. Boken är välskriven, har ett driv framåt, ett intressant upplägg och språket är nästintill lyrik. Men jag gillar verkligen inte den knarkromantik som ligger som en aura kring huvudpersonen – som förvånande nog är Stefan själv.…
Laddar in …
Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.
Följ min blogg
Få nytt innehåll direkt till din inkorg.